Herold

Wędzenie jest zdrowe, zdrowe i smaczne (cz.2)

Zaczniemy od przygotowania drewna.

Na budowie wędzarni się nie znam i tu wiele nie podpowiem. Mój mąż przy budowie posiłkował się internetowymi forami a także doświadczeniem rodzinnych tradycji. Czemu zaczęłam zabawę w wędzenie? Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Uczulenie dziecka, ten sam smak wszystkich wędlin bez względu na to czy to szynka czy mielonka, dziś już nie pamiętam. Pamiętam smak „świniobicia” u dziadków i to była chyba najważniejsza inspiracja.

Do wędzenia używam wyłącznie drewna liściastego, a najlepiej owocowe odmiany. Najczęściej gruszy i olszyny. Dlatego, ponieważ dzikie grusze rosną dookoła naszej działki a olszyn również nie brakuje. Próbowaliśmy bukowego, czeremchy (kolor wędzonki najładniejszy), orzechowego, i wielu innych odmian, ale wracamy do gruszy i olchy najbardziej nam odpowiadają.

Kilka razy dokładałam owoce lub gałązkę jałowca w końcowej fazie, zawsze kończyło się to lekko kwaskowym posmakiem wędliny.

Jeśli macie taką możliwość, korzystajcie z drzewa świeżo ściętego a do ryb najlepiej okorowanego. Wtedy dym jest bardziej intensywny i mniej wysusza wędzonkę przy wędzeniu na zimno (w kominie temp. jest utrzymywana poniżej 40st.C ) i trwa to dłużej, a wędliny czy ryby są bardziej przesiąknięte dymem, ale nie są wysuszone na wiór. Natomiast jeśli chcemy na szybko to wtedy temperaturę w kominie utrzymujemy w granicy  40-60 st. C i jest nam do tego potrzebne suche drewno. Wędlina już pod wpływem ciepła szybciej się osusza, co nie przeszkadza, ponieważ czas wędzenia jest dużo kruszy.

Z czasem każdy sam wyrabia sobie smak i wie czy woli długie wędzenie, czy krótkie, podobnie jak wybór drewna. I bez względu na metodę będzie to zdrowsze i smaczniejsze a wśród znajomych będzie uchodzić za rarytasy. Bawmy się smakami naszej ziemi, naprawdę warto, pomimo Unijnych zakazów i nakazów.

W następnej części podam przepis na pyszną rybę z wędzarni.

Polecała 

Monika Rutkowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.